NİTELİKLİ EĞİTİM ÜRETKEN ÖĞRETMEN ÇİĞLİ ÇALIŞTAYI  11-12 Kasım 2023

▪︎ Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Derneği – NE-DER ile Çiğli Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği

Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Çalıştayı 11-12 Kasım 2023 tarihinde Çiğli’de Fakir Baykurt

Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

▪︎ Çalıştaya İzmir başta olmak üzere aralarında İstanbul, Giresun, Isparta, Denizli, Balıkesir, Kırşehir, Çanakkale’nin de bulunduğu çok sayıda ilden 320 Proje Paydaşı ve Ne-Der üyesi yanı sıra 300 izleyici ve uzman katıldı.

▪︎ Çalıştayda, Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Derneği’nin çok sayıda eğitimci, akademisyen, eğitim tarihçisi ve eğitim yöneticisinin katkılarıyla 3 yılda hazırladığı Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Projesi önceki buluşmaların ön görülen bir devamı olarak daha geniş bir katılımla ele alınıp tartışıldı.

▪︎ Sunulan bildiriler ve düzenlenen oturumlarda ülkemizin içinde bulunduğu eğitim sistemi ve öğretmen yetiştirme sorunlarına çağın ihtiyaçlarına uygun çözümler önerildi.

1. Mevcut eğitim yoksulluğun önlenmesi ve adaletin sağlanması süreçlerinde gereken katkıyı sağlayamadı.

2. Kişinin eğitim hakkı ile devletin eğitim ödevi dengelenemedi. Eğitim sistemi reformları çağın hızla değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlarına uygun olmadı.

3. Öznesi insan olan eğitimin ana aktörü olarak öğretmen her bakımdan ihmal edildi, öğretmen yetiştirme düzeni bozuldu. Eğitimin kalitesi ve öğretmenin mesleki saygınlığı azaldı.

4. Sanayi devrimini kaçıran ve bunun sonuçlarına katlanan Türkiye’nin bu defa dijital çağ ve yapay zekâ devrimini kaçırması kabul edilemez. Giderek hızlanan teknoloji treni kimsenin yetişmesini beklemiyor, ilgisiz kalanlarla arayı açıyor.

5. Bugünün çocuklarını evrensel bilgi birikimiyle, çağın teknolojisiyle, inovatif üretim odaklı bir eğitim anlayışıyla eğitmek gerekir.

6. Bunu gerçekleştirmenin yolu;

a) Acil bir eğitim reformundan ve

b) Dijital çağın ihtiyaçlarını karşılayacak tam donanımlı öğretmeni yetiştirmekten geçmektedir.

7. Ne-Der’in projesi, eğitim tarihinin ülkemizde ve dünyada başarısı kanıtlanmış uygulamalarını dikkate alan, öğretmenliği bir meslek olmanın ötesinde insan yetiştirme sanatına dönüştürmeyi amaçlayan bir sistem önerisidir

8. Ne-Der, her biri 4 yıllık öğretim süresi gerektiren, hem ülkenin bölgelerine olabildiğince eşit dağıtılmış, fiziki altyapısı uygun yerleşkeler içinde hem de sanal ortamda yapılanmış Öğretmen lisesi ve Öğretmen Üniversitesi’nden oluşan eğitim-öğretim ortamı önermektedir.

9. Bu okulların öğretim programları (müfredat) “uygulama ağırlıklı” olacak, anaokulundan

üniversiteye her eğitim kademesinde ihtiyaç duyulan dallarda lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğretmen yetiştirilecektir.

10. Kampüslerin fiziki altyapısında yapay zekâ, astronomi, felsefe, doğa eğitimi, üretim odaklı ar-ge, bireysel yetenekleri ortaya çıkarmayı amaçlayan kültür sanat ve spor eğitiminin verildiği özel laboratuvar ve işlikler bulunacaktır.

11. Öğretmen sonuç odaklı değil süreç odaklı yetiştirilecek ve kollektif başarının teşvik edildiği eğitim döngüsünün asli aktörü olacaktır.

12. Yenilikçi üretken öğretmen bir bilim yurtseveri ve halk iş göreni olarak toplumun eğitimine katkıda bulunmaya hazır olacaktır.

13. Dijital çağın üretken öğretmeni özlük hakları, mesleki donanım ve saygınlık bakımından

dünyadaki örnek ve emsallerinden geride kalmayacak; yerel yönetim organlarında, sivil toplum kuruluşlarında eğitimin ve mesleğinin etkin temsilcisi olacaktır.

14. Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Çalıştayına katılanlar, Ne-Der Projesinin hayata geçirilebilmesi için uygun bir sosyal ve siyasal iklim gerektiğinin farkındadır. Bu iklimin oluşması zamanın akışına bırakılmayacak, bir örneğini bugün Çiğli’de gerçekleştirdiğimiz buluşmalar ve benzeri tanıtım ve farkındalık çalışmaları ile hızlandırılacaktır.

15. Kısa sürede Denizli’de 100, İzmir’de 300 kişiyle gerçekleşen toplantı ve etkinliklerimizi,

hazırlıklarımıza ve alan çalışmalarımıza bağlı olarak yakın zamanda 1000 kişilik 3. Büyük Buluşma izleyecektir.

Nitelikli üretken öğretmen yetiştirmeyi temel alan bir eğitim reformu zorunludur! Acildir!

Derleme ve sunum :   İlhami ARSLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir